Veiligheid op de fiets is voor iedereen belangrijk. Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig hersenletsel met maar liefst 60 procent kan verminderen? En in het geval van dodelijk hersenletsel zelfs met 71 procent? Deze cijfers benadrukken het belang van een eenvoudige maar effectieve maatregel: de fietshelm.

Op de Spoedeisende Hulp van het UMC Utrecht zien ze vaak oudere fietsslachtoffers met schedel- en/of hersenletsel. De oorzaken variëren van plotseling remmen tot een verkeerde inschatting van snelheid of simpelweg een ongelukkige aanraking met een stoepje. Opmerkelijk is dat deze slachtoffers vaak fietsen met een e-bike en géén fietshelm dragen.

Een fietshelm kan een aanzienlijk verschil maken. Het verdeelt de impact van een val over een groter oppervlak, waardoor ernstig letsel kan worden voorkomen. Laten we samen nadenken over het dragen van een fietshelm op de fiets en het net zo vanzelfsprekend maken als het dragen van een skihelm. Een kleine moeite met een groot voordeel, toch?

Wil je weten hoe je de fietshelm moet afstellen?
Zie onderstaand filmpje