Over ons

  • Allard Thoen

    Initiatiefnemer/ Trainer

  • Nele Maas

    Initiatiefnemer/ trainer

  • Robbin Bakker

    Initiatiefnemer/ Trainer

  • Ryan Janssen

    Initiatiefnemer/ Trainer

  • Mauro Stefanutto

    Trainer

Rapport VeiligheidNL

In 2020 vonden er naar schatting 107.000 bezoeken aan de spoedeisende hulp (SEH) plaats na een verkeersongeval. Hiervan was twee derde, oftewel 71.400 bezoeken, het gevolg van fietsongevallen. Dit toont de toenemende risico’s voor fietsers, vooral voor senioren.

70-plussers blijken een bijzonder hoog risico te hebben op een SEH-bezoek door een fietsongeval. Dit blijkt zowel uit het aantal SEH-bezoeken per 100.000 inwoners (600 bezoeken) als het aantal SEH-bezoeken per 10 miljoen gefietste kilometers (72 bezoeken) bij deze leeftijdsgroep. Het is duidelijk dat senioren kwetsbaarder zijn voor ernstige verwondingen bij een fietsongeval. Dit legt de nadruk op het belang van fietsen en veiligheid voor senioren.

Op basis van een rapport van VeiligheidNL (24 april 2022) wordt de noodzaak van verbeterde fietsvalpreventie onder senioren sterk benadrukt. Het is van essentieel belang om fietsvaardigheden en veiligheid te verbeteren om het risico op ongevallen te verlagen. Dit geldt met name voor 70-plussers die vaker de spoedeisende hulp bereiken na een fietsongeval.

Fietsvalpreventie.nl is erkend als een van de meest kansrijke interventies om het valrisico tijdens het fietsen te verminderen. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Klik op de afbeelding voor het volledige rapport van VeiligheidNL

Visie

De wereld vergrijst en mensen worden steeds ouder. Dit leidt tot een stijging van de mobiliteit onder senioren. Deze toegenomen mobiliteit stelt steeds meer senioren in staat om actief te blijven fietsen, zelfs op latere leeftijd. Helaas heeft deze ontwikkeling ook een keerzijde: het aantal fietsongevallen bij senioren neemt toe, wat kan leiden tot ernstige verwondingen.

Ook in onze directe omgeving merken we de impact van deze trend. Zo belandde een van onze ouders, een vrouw van 50+, vorig jaar na een eenzijdig ongeval met de elektrische fiets op de SEH-afdeling van het RadboudUMC. Dit incident heeft ons als studenten fysiotherapie geïnspireerd om onze kennis in te zetten en een effectieve oplossing te bieden.

Onze visie is het ontwikkelen van een Fietsvalpreventietraining die specifiek gericht is op het verbeteren van de fietsvaardigheden van senioren. Met deze training willen wij fietsongevallen voorkomen en bijdragen aan een veiliger fietsklimaat voor senioren. Door middel van gerichte oefeningen en het versterken van de fietsvaardigheden kunnen we het risico op een fietsval aanzienlijk verkleinen, zodat senioren met meer vertrouwen en veiligheid blijven fietsen.

Wij geloven dat het verbeteren van de fietstechniek voor senioren niet alleen hun mobiliteit bevordert, maar ook hun gezondheid en levenskwaliteit. Door onze fietstraining voor senioren willen we een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling rondom de veiligheid van fietsers in een vergrijzende samenleving.

De vier fysiotherapie studenten van Fietsvalpreventie.nl